Welke laadpas moet ik kiezen?

Wat zijn het en hoe werken ze?

Heb je een elektrische auto, dan is een laadpas onvermijdbaar. Een laadpas heb je namelijk nodig om bij een laadpaal je elektrische auto te kunnen laden. De volledig elektrische auto`s hebben namelijk zo`n groot accupakket dat dit niet meer op te laden valt door de stekker in het normale stopcontact te doen. Met een hybride auto was het nog een optie om de accu in de nacht op te laden door gewoon de stekker in het stopcontact te doen. Dit is met een elektrische auto niet meer gewenst met oog op de oplaadtijd. Maar welke laadpas moet ik dan kiezen?

Welke laadpas moet ik kiezen?

Hoe werkt een laadpas?

Ten eerste komen laadpassen in verschillende vormen voor. Zo kan je een normale pas hebben, een sleutelhanger voor aan je sleutelbos of je kan gewoon je mobiel gebruiken. Voor alle drie de varianten is het principe hetzelfde en moet je ervoor zorgen dat je de volgende drie stappen opvolgt.

  1. Sluit de laadkabel aan op de laadpaal, er zal dan een groen lichtje gaan branden op de laadpaal. Dit betekent dat de laadpaal in werking is, als dat niet het geval is en er brand een rood lampje. Dan is er een storing en kan je de laadpaal niet gebruiken, ga dan op zoek naar een andere laadpaal.
  2. Sluit nu de laadkabel aan op je auto en houd de laadpas voor de laadpaal. Zodra het licht blauw wordt, is je laadsessie gestart. De auto wordt nu opgeladen.
  3. Bent je klaar met opladen of moet je weer vertrekken? Dan houd je de laadpas voor de laadpaal zo ontgrendel je de laadkabel. Je kunt deze nu loskoppelen. Het is dus niet mogelijk dat iemand anders uw auto loskoppelt van de laadpaal, omdat zei niet jouw pas hebben om hem te ontgrendelen.

Afhankelijk van de laadtijd van de auto is je auto nu weer opgeladen en kan je dus weer verder rijden.

Welke laadpas moet ik kiezen?

Coolblue Laadpas

Wat is de beste laadpas en welke moet ik kiezen. Het is lastig te zeggen welke laadpas het beste geschikt is voor jou. Daar hangen namelijk nogal wat factoren vanaf. Zo heb je laadpassen met een maandelijks vast tarief of  gratis passen waar je per laadsessie een extra startbedrag betaald. Verder zijn er bedrijven die veel geld investering om zich aan te sluiten bij grote netwerken, zo kunnen ze via dat netwerk een lager tarief aan je bieden. Zo hebben sommige providers zelfs vaste tarieven, zodat jij nooit voor een verrassing komt te staan.

Mocht jij een elektrische auto hebben dan is de kans groot dat je voor duurzaamheid staat, daarom zijn er ook bedrijven die 100% groene energie leveren als je voor die laadpas kiest.

Klik hier voor ons overzicht van de top 10 laadpassen in Nederland.

Zelf een laadpaal aanschaffen?

Laadpaal Coolblue

Laad je eigenlijk nooit onderweg? En is de capaciteit  van jouw elektrische auto genoeg om op en neer te kunnen naar je werk, dan is het handig om thuis een laadpaal te hebben. Je betaald dan niet meer dan de normale kWh prijs die je voor alle andere gebruikers in huis ook betaald. De kosten van een dergelijke laadpaal liggen ongeveer tussen de 500 en de 2500 euro. Een groot verschil maar dit gaat gepaard met alle opties je wilt. Denk aan het aantal laadpunten, laadsnelheid, ophangsysteem en misschien wel load-balancing.

Geïnteresseerd? Je leest hier alles wat je moet weten en kunt een gratis offerte opvragen.