Energie besparing – Het hoeft niet duur te zijn!

Benieuwd of jij ook kunt besparen? Lees gauw verder.

Een lampje minder aan en alle sluipverbruikers elimineren. Of misschien een stukje tochtband hier en daar. Allemaal manieren om energie te besparen, en je hoort het vaak maar misschien ga je er niet altijd mee aan de slag. En dan laat je toch geld liggen. Je kunt gratis in huis geld besparen, en afhankelijk van de energieprijs die jij betaald kan dit zomaar oplopen tot wel honderd euro per jaar en misschien wel meer.

De tip die ik mee wil geven voordat we aan de slag gaan met energie besparing, is dat je het beste één ding per keer kunt oppakken. Wanneer je energie wilt gaan besparen kan je het beste één actie ondernemen. Hier kan je dan volledig op focussen en direct goed doen. Wanneer je dat ene verbeterpuntje verbeterd hebt kan je weer verder met het volgende punt. Zo zorg je ervoor dat je niet alles inkoopt of even bekijkt en vervolgens helemaal geen actie onderneemt, want uit actie komt reactie en alleen dan kan jij ervoor zorgen dat je mindere energie gaat verbruiken!

Energie besparing, hoe doe je dat?

Het besparen van energie gaat niet vanzelf. Daarvoor zul je aan de slag moeten gaan, maar dit wil niet zeggen dat je extreme investeringen moet doen. Met weinig tot niks kan je al leuke stapjes maken. Uiteraard is het makkelijk om enkel glas te vervangen voor HR++ glas en zal dit flink wat energie besparen in huis, zo kan je honderden euro`s per jaar besparen maar zal je ook al gauw aan een investering van €1000.- euro moeten denken. Toch is dit niet de enige oplossing om energie te besparen.

Om energie te gaan besparen zul je ervoor moeten zorgen dat je slim omgaat met de energie die je in huis stopt, en ervoor moeten zorgen dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Dit kan door een tal van manieren en is voor ieder huis anders.

Energie besparen doe je makkelijk met deze tips!

Vaak kost het zelfs helemaal niks of maar een heel klein beetje.

Top 10 Energie besparen

Energie besparing met een kleine of geen investering

Waarschijnlijk klinkt gratis geld en energie besparing je als muziek in de oren. Dat heb ik ook en het is geen sprookje het kan echt. We hebben de top 10 beste manieren om te besparen op een rijtje gezet met een indicatie van wat je kunt besparen. Sommige manieren zijn gratis en andere kosten je een paar tientjes, maar het is het dubbel en dwars waard.

Energie besparing

Sommige van deze manieren zullen volkomen gratis zijn en vereisen alleen wat tijd. Over het algemeen heeft dit betrekking op de verwarming in het huis en de installatie die daarbij hoort. We leggen namelijk uit wat:

  • Het gevolg is van slim omgaan met de thermostaat, en wat je kunt besparen wanneer je deze lager zet wanneer dat kan.
  • Waterzijdig inregelen betekent en hoe je dit eventueel zelf zou kunnen doen.
  • Hoe je temperatuur van de ketel lager kunt zetten zonder dat dit de verwarming van het huis negatief beinvloed.

Maar er zijn ook een tal van kleine investeringen tot €100.- euro die een flinke impact kunnen hebben op het energieverbruik in huis. Hierbij kun je denken aan het:

  • Toepassen van radiatorfolie achter de radiatoren.
  • Vervangen van de douchekop door een waterbesparende douchekop.
  • Toepassen van tochtwering waar mogelijk, veel energie kan verloren gaan via alle kieren van het huis.
  • Vervangen van de oude gloei- en/of halogeen lampen in huis door duurzame LED-lampen.
  • Toepassen van isolatie op leidingen waar deze geen warmte af hoeven te staan.
  • Plaatsen van radiator ventilatoren onder de radiator om de verwarming beter te benutten.

Klik hieronder voor onze uitgebreide uitleg van de beste manieren om in huis energie te besparen!

Energie besparing met wat een redelijke investering

Daarnaast kan je ook geld besparen door flink wat geld te investeren. Wanneer jij jouw oude wasmachine, wasdroger of vaatwasser van 20 jaar vervangt door een nieuwe die wel energiezuinig is dan heb je dit alweer in 3 a 4 jaar terugverdient met de besparing van energie.

Energie besparing infrarood verwarming

Verder wordt er natuurlijk enorm geïnnoveerd, en is het tegenwoordig uitermate interessant om eens goed te kijken naar de verwarming in huis. Door de nul op de meter woningen moet er wat anders worden verzonnen op onze CV installatie. En naast de elektrische convectie kachels is er een andere technologie die enorm in trek is. Dat is de infrarood verwarming. Deze verwarming verwarmt in plaats van de lucht in de kamer juist alles wat in de kamer staat inclusief jijzelf en is daardoor een handige vorm van verwarming en daarnaast nog eens veel zuiniger dan de traditionele convectieverwarming.

Buiten dat dit een zeer duurzame variant van verwarming is, kan het ook nog eens een hele mooie toevoeging zijn in de kamer. Hiernaast zie je infrarood verwarming boven de bank in de kamer met een mooie print. Infrarood verwarming kan namelijk in allerlei varianten worden uitgevoerd waardoor er altijd wel een geschikt paneel is voor bij jou in de kamer!

Neem een kijkje bij onze andere blogberichten